vendredi 19 mars 2010

Pe cine luăm peste picior?


Mari figuri românii ăștia! Vrând să-i ajute pe sinistrații din Haiti, Bucureștiul a încurcat borcanele și a trimis un batalion de soldați și 2000 de tone de diverse produse în...Tahiti. Pe 20 ianuarie, site-ul „Times.ro” dezvăluie înspăimântătoarea încurcătură a Ministerului român al Apărării. Ministrul Gabriel Oprea se justifică astfel: „Nu e cazul să se facă din tânțar armăsar, ce naiba, toate insulele astea – Haiti, Tahiti, Mahiti, Papiti – au nume care seamănă.” O declarație la fel de delirantă ca însăși știrea...Nu-i de mirare: „Times.ro”, al cărui slogan este „Not as seen on TV” (adică „Nevăzut la televizor”), este un site satiric. După cum relevă „Courrier International”, falsa știre a făcut vâlvă în Rusia mai întâi, după care a fost preluată la începutul lunii februarie de o televiziune columbiană în jurnalul său televizat, de „Canal+” și de „France Télévision1”, care au luat toate în serios această colosală farsă.
Prin august 2008, după valurile ce au fost făcute, niște persoane circulând cu o camionetă încercau să răpească copii pentru a alimenta un trafic de organe. Rezultatul: poliția din Marsilia este asaltată de apeluri telefonice mai mult sau mai puțin fanteziste semnalând tentative de răpiri. „Am verificatpe teren toate aceste declarații” – explică un înalt responsabil al Poliției – „dar niciun act de acest tip n-a fost confirmat în acea zi”. Și mai grav, populația îi acuză sistematic pe români că ar fi săvârșit asemenea fapte. „Ne temem că persoane nevinovate devin victime ale represaliilor doar prin simplul fapt al apartenenței etnice” – adaugă acest funcționar, precizând că „un român” fusese victimă a violențelor în cursul săptămânii, în cartierele din nordul Marsiliei.
Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze a afișat în luna februarie a acestui an în regiunea Midi-Pyrénées mai multe note pentru sporirea siguranței și securității, cerându-le pasagerilor să se ferească în special de români și să semnaleze imediat „fapte” comise de persoane având această naționalitate. Scriitorul Mouloud Akkouche, observând unul dintre aceste afișe în trenul cu care călătorea, a crezut mai întâi că e vorba de o farsă, dar telefonând la numărul înscris și-a dat seama că nu. S-a hotărât atunci să trimită o copie a acestui anunț site-ului „Rue 89”. Iată textul:
„În ultimele săptămâni probleme au fost întâlnite cu românii.
Într-adevăr numeroase furturi de bagaje au fost constatate.
Vă cerem să vă sporiți vigilența.
De altfel toate faptele românilor trebuie semnalate.”
SNCF recunoaște că afișe de acest tip au fost puse „în anumite trenuri din regiune”, dar precizează că „agentul Societății nu a avut cea mai fericită exprimare”.
Iată deci trei fapte diverse ce arată foarte clar în ce stare de spirit vorbesc unii despre România, țară care este totuși membră a Comunității Europene. Trebuie să se creadă că tocmai aveam nevoie de acest popor, ca să ne facă să râdem (pentru că glumele peseama belgienilor erau deja expirate) sau ca să ne sperie (ca să continue poveștile despre Dracula). Nicio zi nu trece fără ca românii să fie victimele sarcasmului sau ale arestărilor fără motiv. Și refrenul este același mai ales în Italia și Spania. Însă tot ceea ce România poate să-i aducă spațiului european, în special din punct de vedere cultural, este foarte puțin pus în valoare. Când Cristian Mungiu de exemplu câștigă „La Palme d’Or” la Cannes, se vorbește doar câteva săptămâni prin revistele de evenimente mondene, însă cea mai mică faptă rea (reală sau nu) a unui român (sau a unui bulgar, nu contează, oricum va fi luat drept român) este relatată luni întregi de ziare de duzină.

Aucun commentaire: