jeudi 18 juin 2009

Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa


Președintele republicii noastre amintește adesea de originea sa nobilă și străină; de altfel, adevăratul său nume ar fi Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa. Saga familială trece prin Grecia, pe linie maternă, și prin Ungaria unde s-a născut tatăl său, Paul, în 1928. Niște jurnaliști au plecat pe meleaguri maghiare, pe urmele familiei Sarkozy de Nagy-Bocsa, în căutare de mărturii și suveniruri. În Alattyan, un târgușor de 2091 de locuitori, la vreo sută de km. la Est de Budapesta, bătrânii își amintesc foarte bine: aici și-a petrecut tatăl lui Nicolas Sarkozy toate vacanțele până în 1948, când a părăsit Ungaria, la vârsta de 20 de ani. Pentru a-și uimi frumoasa viitoare familie franceză, Paul Sarkozy, născut deci în 1928 la Budapesta, ar fi povestit că părinții lui posedau un castel în apropiere de Alattyan. Tatăl lui, Gyorgy stăpânea, spunea el, un bogat domeniu agricol și industrial de mii de hectare pe care lucrau mii de oameni în serviciul lui.
Chiar „Figaro” recunoaște: realitatea nu este chiar atât de strălucitoare. „Imediat după primul război mondial, György și Katalin Sarközy - după ortografia maghiară, NDLR – părinții lui Paul, au cumpărat o treime dintr-un domeniu de 705 de pogoane, adică un pic mai mult de 200 de hectare, precizează astăzi Sandor Mosonyi, istoric și consilier municipal din Alattyan care a răscolit prin arhive. „Aceștia nu locuiau în conac, fiind ocupat de o altă familie, ci în casa de oaspeți.” O schiță, făcută din memorie de un pictor de prin părțile locului, ilustrează o clădire mare, cu ferestre înalte, decorate cu figurine ce reprezentau chipuri de copii. Familia Sarközy l-a revândut în 1934, perioadă de inflație galopantă, în schimbul câtorva zeci de saci cu grâu... Proprietatea va fi distrusă imediat după aceea iar acel loc a fost parcelat. Doar un grilaj din fier forjat mâncat de rugină a mai rămas până azi. În final, Sarkozy de Nagy-Bocsa n-are absolut nimic nobil, la fel ca Benoît Vitse de Thury-sous-Clermont.
Cel mai amuzant este faptul că, în limba maghiară, numele „Sarközy” face trimitere la toponimul „Sárköz” (ce înseamnă „în noroi” sau „teren noroios”, în strânsă legătură cu termenul de „mlaștină”). Sárköz este o microregiune în sud-vestul Ungariei, pe malul drept al Dunării. Există și un sat românesc ce se numește Sárköz în județul Satu-Mare (numele românesc este Livada). Deci reiese că acest nume face trimitere la „noroi”, lucru ce face să dispară până și ultima picătură de noblețe ce părea că-i mai rămase. Și asta nu e tot. Unul dintre personajele romanului „Egri csillagok” („Stelele din Eger”) este Sarközi, Țiganul. Acesta este un roman istoric romantic, unul dintre cele mai populare romane ungurești, scris de Géza Gárdonyi și apărut în 1901. Asta-i culmea culmilor: Sarkozy Țiganul! Chiar și eu am întâlnit maghiari care mi-au confirmat că, la origine, „Sarkozy” erau rromi cărbunari ce trăiau pe terenuri mlăștinoase.
Desigur, putem să ne spunem și „nimic altceva decât un traseu parcurs!”. Este un mare merit să ajungi atât de sus plecând de la atât de jos. Numai că marele comunicator de la Elysée vrea ca înainte de toate să se rețină înalta calitate a originilor sale. Și tot înainte de toate, ne-am putea gândi că, date fiind asemenea antecedente, am putea cunoaște în Franța o anumită toleranță în ceea ce-i privește pe țigani sau alți nomazi. Dar din păcate suntem departe de asta. O dovadă suficientă este numai circulara din 4 iunie a.c. destinată tuturor directorilor de școli primare și grădinițe:

Pentru o mai bună cunoaștere a condițiilor de școlarizare a copiilor nomazi în departament, este necesară dispunerea de informații detaliate cu privire la diferitele tipuri ce caracterizează această populație.
Populația nomadă se poate clasifica în trei categorii în funcție de habitat și de modul de viață:
1- nomazii ce sunt reprezentați de familiile itinerante
2- semi-sedentarizații, adică cei instalați pe anumită suprafață de teren (destinată sau nu caravanelor) și care pleacă ocazional pentru a efectua munci sezoniere sau care se deplasează pentru câteva săptămâni sau câteva luni
3- sedentarii, categorie din care fac parte familiile instalate pe un anumit teren cu caravana și care rămân acolo pe toată durata anului

Domilor directori de școli, spor la treabă! Seniorul de Nagy-Bocsa așteaptă.

Aucun commentaire: